Hybride/opslag systemen

Hybride oftewel opslag-systemen zorgen ervoor dat de overtollige zonne-stroom uit de panelen niet allemaal wordt teruggeleverd aan het net maar opgeslagen wordt in een accu/thuisbatterij. U kunt hiermee in Nederland voor een groot gedeelte zelfvoorzienend worden. Een hybride-systeem bestaat uit de volgende onderdelen.

  • Zonnepanelen. Hiermee wekt u zelf de groene stroom op die u zelf kunt gebruiken, terug kunt leveren aan het net of opslaat in accu’s voor later gebruik.
  • Omvormer/lader. De omvormer zorgt dat de gelijkspanning uit de panelen wordt omgezet in 230 V wisselspanning. Om de accu’s te laden en ontladen is er een laadregelaar nodig. De verschillende omvormer-merken hebben hier hun eigen methode voor. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden!
  • Accu/thuisbatterij. Hierin wordt gelijkstroom opgeslagen die men later voor eigen gebruik kan benutten. De accu’s die wij aanbieden zijn allemaal op Lithium-basis.

Bij veel merken omvormers is het zelfs ook mogelijk om een zogenaamde EPS functie te maken.De EPS (Emergency Power Supply) zorgt ervoor dat er bij stroomuitval vanuit het net er een extra uitgang aanwezig is waardoor belangrijke apparaten gewoon kunnen werken.

Hybride vs Off-grid

Het grote verschil tussen een hybride systeem en een off-grid systeem is dat er bij een hybride systeem altijd een vaste netaansluiting aanwezig is. Ook al zit er een EPS functie op, dit is eigenlijk alleen voor nood en niet geschikt voor continue gebruik. Bij een off-grid systeem is er dus helemaal geen netaansluiting en wordt alle gebruikte stroom uit de accu’s gehaald. Deze wordt weer geladen door zon, wind of een generator. Voor meer info over off-grid kijk op www.offgridsolar.nl.

Rendement

Op dit moment bestaat de salderingsregeling nog en is het bij de meeste particulieren niet rendabel om een opslagsysteem aan te schaffen. Echter vanuit een milieuoogpunt is dit wel de manier om uw woning letterlijk zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken. Er zijn op dit moment wel business-cases waar het financieel haalbaar is. Denk hierbij vooral aan peak shaving. Op ons bedrijventerrein is een werkend systeem te zien waar naast peak-shaving ook gebruik wordt gemaakt van een noodstroomvoorziening.

Batterijen

Hieronder de meest toegepaste opslagsystemen voor zonne-energie

LG Chem

Solarwatt Myreserve

Tesla Powerwall

Pylontech

BYD B-Box

Hybride omvormers en oplossingen

Hieronder verschillende omvormers en aansturingen.

StoreEdge

Victron Energie

Fronius Hybrid

Sunny Boy Storage

Solax X-Hybrid